Mariahoeve

Op enige afstand van de straat gelegen hoeve, oorspronkelijk met losstaande bestanddelen, uit het tweede kwart van de 18de eeuw; omringd door afgepaalde en omgrachte weiden. Bestaande uit een woonstalhuis (nok loodrecht op de straat) met woning uit het tweede kwart van de 18de eeuw en verbouwde stal uit de 20ste eeuw, rechthoekige stal (nok loodrecht op de straat), uit de 20ste eeuw ten noorden, en rechthoekige schuur (nok loodrecht op de straat), uit het tweede kwart van de 18de eeuw ten westen. Woonstalhuis aangepast en bijgebouwen gesloopt in de jaren 1980.

Woning met zuidgevel van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen); ingegrift jaartal 1749 in oostgevel. Heden witgeschilderd bakstenen gebouw op gecementeerde plint. Beschilderde en beluikte zandstenen kruiskozijnen; tweede travee verhoogd door rechthoekig laadluik onder klimmend dak, met negblokken van zandsteen. Noordgevel met opkamer en bolkozijnen en oostgevel met kruiskozijn en rondboogvenster onder oculus. Rondboogdeuren in beschilderde zandstenen omlijsting. Stal aangepast tot garage.

Auteurs:  Kennes, Hilde