Hof De Bist

Zogenaamd "Hof De Bist" naar het toponiem van de omgeving, modo "Hof van Guyot" naar de stichter. In sterk beboomd landschapspark met centraal grasperk gelegen neoclassicistisch kasteel, met ten zuidoosten een aan de straat palende hoeve en een achtzijdig paviljoentje. Opgericht in 1873 door jonker Emiel E. Guyot (burgemeester van 1884 tot 1894). Domein (19,5 hectare) in 1968 aangekocht door de gemeente en omgevormd tot openbaar park met bronzen beeld "De Grote Zee" van J. Peters; kasteel vanaf 1972 in gebruik als "Kunstcentrum De Bist".

Rechthoekig kasteel van vijf en vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien). Bepleisterd en beschilderd bakstenen gebouw op arduinen plint en hoge kelderverdieping met rechthoekige getraliede keldervensters. Horizontaal belijnd door puilijsten en klassiek hoofdgestel. Hoek- en en middentravee geaccentueerd door geblokte pilasters. Beluikte rechthoekige vensters op lekdrempels; aan zuidwestelijke gevel in geriemde omlijsting, lekdrempels op klossen. Aan noordoostelijke gevel grote bordestrap en smeedijzeren balustrade; centrale rechthoekige deur in geriemde arduinen omlijsting tussen verdiepte pilasters, onder kroonlijst op voluutconsoles. Hogerop deurvenster in gelijkaardige omlijsting.

Interieur aangepast als tentoonstellingsruimte.

Aan zuidoostzijde tot restaurant omgevormde hoeve, uit de tweede helft van de 19de eeuw (?), bestaande uit oorspronkelijk woonhuis (nok parallel aan de straat), aanpalend koetshuis (nok loodrecht op de straat) en rechthoekige schuur of stal aan oostzijde (nok loodrecht op de straat). Rechthoekige, gekalkte bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder zadeldaken (Vlaamse pannen, leien). Decoratieve baksteenfriezen. Westgevel van het koetshuis geritmeerd door lisenen, waartussen oorspronkelijk vier rondboogpoorten met bakstenen imposten en sluitsteen.

Ten noordwesten van de hoeve: achterin gelegen bakstenen paviljoentje of stalling (?) op achtzijdige plattegrond; één bouwlaag onder polygonaal dak, verhoogd met achtzijdige lantaarn onder achtzijdig tentdak (bitumen).

In de zuidwestelijke hoek van het park: resten van een prieeltje op halfcirkelvormige plattegrond, gelegen op een lichte verhevenheid (ijskelder?); gecementeerde zuilen met krulkapitelen.

• BRESSELEERS F., Het kasteel en het domein "De Bist" te Ekeren, in Polderheem, XIII, nummer 2, juni 1978, p. 14-15.

Auteurs:  Kennes, Hilde