Berkenlaan

Licht gebogen straat in de residentiële omgeving van het Nachtegalenpark, verkaveld vanaf 1910. Qua bebouwing gemarkeerd door burgerhuizen van het enkelhuistype, drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel met de straat), uit het eerste en tweede kwart van de 20ste eeuw. Overwegend lijstgevels met natuurstenen parement en centraal balkon (onder meer nummers 53, 75, 52 met bouwplannen goedgekeurd in 1921) of erker (nummer 55); nummer 69 met lichte art-nouveau-invloed. Meerdere villa's uit de jaren 1920-1940.

• Gemeentearchief Wilrijk, Bouwaanvragen 1921/1.

Auteurs:  Steyaert, Rita; Kennes, Hilde