Quinten Matsijslei

Tussen Quellinstraat en Plantin en Moretuslei.

In 1860 werd aan de lunet van Herentals een niet-bestrate fortweg aangelegd: Longchamps. Deze naam werd ook gegeven aan de nabijgelegen groene strook aan de buitenzijde van de stadswallen. De Quinten Matsijslei, parallel aan de voornoemde weg en aanvankelijk slechts tot de Lange Kievitsstraat strekkend, werd eveneens in 1860 geopend en tot 1868 De Keyserlei genoemd. In 1872 werd een overeenkomst gesloten betreffende de verlenging tot aan de Quellinstraat.

Aan de oostelijke zijde voornamelijk bebouwing van overwegend flatgebouwen, opklimmend tot circa 1935. De westelijke zijde wordt ingenomen door het Stadspark.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita