Quellinstraat

Tussen De Keyserlei en Quinten Matsijslei. Naamgeving in 1868 naar de beroemde kunstenaarsfamilie uit de 17de eeuw, aanvankelijk ook voor de verlenging tot aan de Franklin Rooseveltplaats, die in 1869 verdoopt werd in Van Ertbornstraat. Burgerhuizen waarvan verschillende opklimmend tot circa 1868-70, zie bouwaanvragen, afgewisseld met flatgebouwen opklimmend tot circa 1930 en nieuwe bouw. Oudste bebouwing als enkelhuistype met bepleisterde, beschilderde lijstgevel op sokkel van arduin; neoclassicistische stijl, zie geblokte begane grond, schijnvoegen, panelen, lijstwerk, balkons met balustrade of ijzeren leuning, rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren, sleutel, fronton; klassieke gevelafsluiting; verschillende huizen met winkelpui.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita