Pelikaanstraat

Tekst van Pelikaanstraat (https://id.erfgoed.net/themas/11832)

Tussen de De Keyserlei en Lange Kievitsstraat. In 1845 aangelegd tussen Centraal Station en Vestingstraat en genoemd naar een herberg op hoek met latere De Keyserlei. In 1867 verlengd met gedeelte van de Vestingstraat. Drukke straat aan westzijde van Centraal Station en spoorwegberm, centrum van de Antwerpse diamanthandel. Heterogene bebouwing met oudere en recente kantoorcomplexen, naast enkele - vaak leegstaande - neoclassicistische enkelhuizen. Imposant hoekpand van zeven verdiepingen op hoek met Vestingstraat (1929, J. De Lange), winkels op begane grond. Typische winkeltjes onder spoorwegberm (zie Koningin Astridplein, Centraal Station).


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pelikaanstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/113601 (geraadpleegd op ).