Paleisstraat

Tussen Anselmo- en Belegstraat, aangelegd bij rechttrekking; binnen de wallen de Oude Boomsesteenweg genoemd, in 1876 Paleisstraat in verband met het in 1871-77 gebouwd Paleis van Justitie.

Licht gebogen straat met heterogene bebouwing van enkel- en dubbelhuizen uit laatste kwart 19de eeuw (onder meer vele bouwaanvragen in de periode 1890-99) en eerste kwart 20ste eeuw. Neoclassicistische, bepleisterde en beschilderde lijstgevels van drie traveeƫn en drie bouwlagen met centrale balkons, stucwerk en rechthoekige muuropeningen; nummer 33 van 1897 naar ontwerp van F. Van Dijk, later verhoogd met vierde bouwlaag.

Voorts bakstenen of natuurstenen lijstgevels in eclectische of art-nouveaustijl.

Op hoek met Bolwerkstraat schoolgebouw van het Sint-Norbertusinstituut; op einde van de straat politiebureau (104) en brandweerkazerne (122-124-126).

Nummer 17 met tweedelige neoclassicistische houten winkelpui.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1897, Modern Archief 20.320, dossier 322.