Montignystraat

Gelegen in het Zuidkwartier, tussen Amerikalei en Volhardingsstraat. In 1876 genoemd naar Florent de Montmorency, baron van Montigny (1527-70), ridder van het Gulden Vlies en afgevaardigde van de Raad van State bij Filips II. Na de aanleg van de Kleine Ring (1969) werd de straat verlengd van Kielse Vest tot aan Singel-Zuid.

Brede straat met vrij heterogene bebouwing van neoclassicistische enkelhuizen uit vierde kwart 19de eeuw en recentere panden. Bepleisterde en beschilderde, gecementeerde of bakstenen lijstgevels met sterk verspringende kroonlijsten. Opvallend kantoorcomplex tussen Troonplaats, Montigny-, Brussel- en Ieperstraten van spaarbank Ippa in de aangepaste gebouwen van de vroegere biscuiterie Parein, laatst genoemde aan Montignystraat "1921" gedateerd.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita