Montebellostraat

Tussen Mechelse Steenweg en Molenstraat, in 1850 geopend als steeg, doorgetrokken tot aan Molenstraat in 1852. Naamgeving in verband met naburige fort Montebello, laatstgenoemde opgericht in 1806-10 op plaats van het vroegere Luizenfort en door Fransen genoemd naar het Lombardische dorp Montebello waar ze in 1800 de Oostenrijkers versloegen. Oudste bebouwing opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw, thans vrij vlakke gevelwanden met enkelhuizen uit de 19de en de 20ste eeuw; bepleisterde en beschilderde, bakstenen of gecementeerde lijstgevels met sterk verspringende kroonlijsthoogte. Enkele markante erkers en balkons, voorts rechthoekige muuropeningen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita