Mercatorstraat

Aan westzijde van spoorwegberm, tussen Plantin en Moretuslei en Zurenborgstraat. Naamgeving naar Mercator (1512-94), aardrijkskundige en cartograaf; tijdelijk (1875 tot 1901) Mercatorstraat-Zuid als tegenhanger van Mercatorstraat-Noord (huidige Oostenstraat) aan oostzijde van spoorwegberm. Weggedeelte tussen Plantin en Moretuslei en Lamorinièrestraat aangelegd circa 1860, verlengd tot Zurenborgstraat in 1875.

Gekasseide straat met lintbebouwing aan zuidzijde, verhoogde spoorwegberm ten oosten. Neoclassicistische enkelhuizen van drie traveeën en drie à vier bouwlagen onder zadeldaken, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels verhoogd met lijstwerk, centrale of gevelbrede balkons, rechthoekige muuropeningen. Oorspronkelijke bebouwing hier en daar onderbroken door hogere flatgebouwen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita