Ledeganckkaai

Tekst van Ledeganckkaai (https://id.erfgoed.net/themas/11785)

Gelegen aan de rand van het Zuidkwartier, tussen De Gerlache- en d'Herbouvillekaai. Kaaiweg aangelegd circa 1900. Naamgeving in 1899 naar Karel Lodewijk Ledeganck (1805-47), doctor in de rechten en dichter, één der topfiguren van de Vlaamse Beweging.

Aan de Schelde, typische metalen afdaken (nok loodrecht op Schelde), uit eerste kwart 20ste eeuw met beukbreedte van 10 m. Overspanning met Polonceauspanten steunend op I-vormige langsliggers, om de drie stuks rustend op kolommen met gelijkaardig profiel, alles in klinkwerk. Kolomvoeten beschermd door zware gietijzeren schamppalen in de vorm van halve bollen. Gevelpunten bedekt met plaatijzer waarin sierlijke plantenmotieven zijn uitgesneden (anno 2010: gesloopt).


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ledeganckkaai [online], https://id.erfgoed.net/teksten/113553 (geraadpleegd op ).