Lange Kievitstraat

Tekst van Lange Kievitstraat (https://id.erfgoed.net/themas/11773)

Ten oosten van het Stadspark, tussen Quinten Matsijslei en Provinciestraat, via een brug doorlopend onder de spoorbaan. Voorheen Nonnenstraat en Kievitstraat (officiële naam tussen 1846 en 1875).

De Nonnenstraat liep tot Borgerhout en bestond vermoedelijk al voor 1300 op gronden van het in 1542 gesloopte klooster Sint-Margrietendal, ook Ter Nonnen genoemd en gelegen in de buurt van het huidige Stadspark, ter hoogte van Louiza-Marialei. Vanaf de tweede helft van de 16de eeuw werd de straat genoemd naar het hof van plaisantie "den Kievit", dat gelegen was tussen de Nonnenstraat en de Herentalse Vaart (ongeveer aan de huidige Quinten Matsijslei). Door de bouw van het Herentalse Fort (1817, ter hoogte van huidige Stadspark) verdween het westelijke deel van de oude straat.

Heterogene bebouwing uit de tweede helft van de 19de eeuw en de 20ste eeuw, overwegend enkelhuizen van drie bouwlagen in neoclassicistische stijl. Bepleisterde en beschilderde of gecementeerde lijstgevels, soms verhoogd met stucwerk. Opvallend zijn de vele winkelpuien, onder meer nummers 37, 59 en 62 in neoclassicistische stijl uit de tweede helft van de 19de eeuw, voorts uit de loop van de 20ste eeuw. Nummer 31 met gebogen winkelruit tussen privé-ingang en achteruitwijkende winkeldeur.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Lange Kievitstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/113541 (geraadpleegd op ).