Kleinebeerstraat

Gelegen tussen Lange Van Ruusbroecstraat en Dageraadplaats. Geopend in 1883-84 en genoemd naar sterrenbeeld. Overwegend enkelhuizen van twee tot drie bouwlagen met neoclassicistische stijlkenmerken, te dateren 1885-1900 met oudste concentratie nabij Dageraadplaats.

Nummers 23 en 27 met rondbogige bovenvensters met geprofileerde archivolt. Nummer 29 met rijk stukwerkdecor en bijenkorf in het fries. Nummers 35-37, 39-41, 43-45, 47-49, 51-53 zijn per twee identiek. Nummers 6 tot 12: collectieve bouw. Nummers 15 en 17 naar ontwerp van E. Pelgrims, van 1891: bak- en natuurstenen lijstgeveltjes met neorenaissancistische omlijsting van vensters en deur.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1891, Modern Archief 20.267, dossier 463; 20.270, dossier 1109.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita