Isabella Brantstraat

Tekst van Isabella Brantstraat (https://id.erfgoed.net/themas/11730)

Gelegen tussen Jozef De Bomstraat en Anselmostraat. Geopend in 1876; in 1877 "Brantstraat", sedert 1936 "Isabella Brantstraat" genoemd naar de oudste dochter van stadssecretaris Jan Brant die in 1609 met Pieter Paul Rubens trouwde.

Zeer homogene bebouwing van enkelhuizen te dateren tussen 1885 en 1895, van drie traveeën, gemiddeld drie bouwlagen en zadeldak. Opvallende aaneenschakeling van twee, meestal drie en eenmaal vijf identieke of als één geheel opgetrokken huizen. Overwegend bepleisterde, beschilderde lijstgevels op verhoogde begane grond van arduin met keldervensters of later toegevoegde garage. Neoclassicistische vormgeving, zie bossages, doorgetrokken lijsten en lekdrempels, paneelversiering op penanten en borstweringen, klassieke beëindiging met gelede architraaf, fries en houten kroonlijst op klossen en tandlijst. Rechthoekige vensters in platte band- of geriemde omlijsting, op de bel-etage vermeerderd met sleutel, entablementen, waterlijsten en frontons; hoge rechthoekige en boogvormige deuren. Opvallend en typisch voor het straatbeeld zijn de steeds weerkerende, op dezelfde hoogte aangebrachte bel-etagebalkons en balustrades, op de derde bouwlaag veelal vermeerderd met een eenvoudiger balkon achter ijzeren leuning.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Isabella Brantstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/113495 (geraadpleegd op ).