Helenalei

Tussen Marialei en Boomgaardstraat.

Geopend in 1907 op gronden van Nottebohm; genoemd naar Hélène Flemming, weduwe Grisar, die in 1867 de kinderkribbe Marie-Henriette stichtte.

Aan oostzijde, enkelhuizen van gemiddeld drie traveeën en drie bouwlagen onder zadel- of pseudo-mansardedak; eclectische stijl met art-nouveau-inslag, neo-Lodewijk XVI- en neoclassicistische kenmerken, te dateren circa 1910. Lijstgevels, overwegend met parement van witte natuursteen, getypeerd door erkers en balkons.

Aan westzijde, verschillend uitgewerkte appartementsgebouwen (nummers 16 tot 20, respectievelijk genaamd "Goliath", "Titan", "Volcan" en "Cyclops") van acht bouwlagen opgetrokken in 1920 naar ontwerp van A. Francken, alle met bakstenen gevels gemarkeerd door kolossale erkers.

Over de volledige lengte van de straat, voortuintjes met ijzeren afsluitingen.

• L.D.M., bij het Werk van architect Alfons Francken K.M.B.A., V, nummer 4, april 1934, p. 86).