Harmoniestraat

Tussen Van Schoonbekestraat en Lange Lozanastraat. Samengesteld uit het voormalige "Mosselmanstraatje" van circa 1850 ten noorden en het "Kootmanstraatje" van circa 1868 ten zuiden, beide genoemd naar voormalige grondeigenaars. Huidige naamgeving naar de nabijheid van het zomerlokaal van de maatschappij "de Grote Harmonie" gelegen in het gelijknamige park.

Gebogen straattracé met heterogene bebouwing. Enkelhuizen uit de tweede helft van de 19de en het eerste kwart van de 20ste eeuw voornamelijk aan de westzijde, gemiddeld drie bouwlagen met bepleisterde, beschilderde lijstgevel met neoclassicistische kenmerken, lijsten en balkons. Veel voorkomende groepsbebouwing, onder meer de nummers 15-17-19 (nummer 15 vernieuwd circa 1930 met art-deco-kenmerken, nummers 17-19 met neo-Lodewijk XVI-decor), de nummers 43-53, 18 tot 22, 42-44, de nummers 112-114 en 122-124-126. Ongeveer halverwege de straat, monumentaal complex van de "Eeuwfeestkliniek" met aan de overzijde het "Harmoniepark". Verder flatgebouwen uit het tweede en derde kwart van de 20ste eeuw, voornamelijk aan de oostzijde.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita