Gemeentestraat

Tussen Franklin Rooseveltplaats en Koningin Astridplein, gedeelte van oostelijke uitvalsweg via Borgerhout en Deurne richting Turnhout. Deze straat werd aangelegd als een rechtlijnige weg tussen Sint-Jacobsmarkt en Carnotstraat en verving een gedeelte van de vroegere Borgerhoutsesteenweg. In 1867, in samenhang met het aangrenzende plein, Victoriestraat genoemd, in 1868 Gemeentestraat. Drukke verkeersweg met tramsporen, bebouwd circa 1870. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels in neoclassicistische stijl met rechthoekige muuropeningen, pannen zadeldaken, begane grond meestal verbouwd tot winkel of café.

Auteurs:  Plomteux, Greet