Frankrijklei

Tussen Italiëlei (Kipdorpbrug) en Britse Lei. Aangelegd op de in 1866 geslechte Spaanse vesten. In 1868 Kunstboulevard en één jaar later Kunstlei genoemd, met het inzicht in het Stadspark een nieuw museum te bouwen.
Sinds 1919 Frankrijklei, naar het in de Eerste Wereldoorlog geallieerde Frankrijk. Brede verkeersader met drie rijbanen gescheiden door verhoogde bermen, gedeeltelijk beplant met platanen (verdwenen ter hoogte van De Keyserlei), waartussen fietspaden en parkeerplaatsen. Heden overwegend moderne hoge bouw met appartementen en kantoorruimten; naast enkele bewaarde herenhuizen is van de oorspronkelijke bebouwing weinig bewaard; deze bestond voornamelijk uit brede neoclassicistische herenhuizen van het enkelhuistype gebouwd tussen 1867 en 1870 met bepleisterde en beschilderde lijstgevels van drie à vijf traveeën en drie à vier bouwlagen; meestal onder zadeldak; voornamelijk horizontale ritmering door doorlopende dorpels, kordons en kroonlijsten, onderbroken door verticaliserende risalieten. Vlakke witte gevelwanden gearticuleerd door balkons op tweede bouwlaag, soms herhaald in de derde bouwlaag. Begane gronden van gedeelte tussen De Keyserlei en Maria-Theresialei thans meestal verbouwd tot winkelpui (zie handelsfunctie van dit gedeelte van de Leien). Markant zijn de Opera en het Onze-Lieve-Vrouwecollege. Op berm ter hoogte van de Teniersplaats: monument "Vrede" (1987) van H. van Sumere.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita