Fourmentstraat

Straat geopend in 1876 tussen Jozef De Bomstraat en Anselmostraat, in 1877 genoemd naar Helene Fourment (1614-1673), de tweede vrouw van Rubens. Vrij homogene straat met enkelhuizen uit het laatste kwart van de 19de en het eerste kwart van de 20ste eeuw. Voornamelijk bepleisterde en beschilderde neoclassicistische lijstgevels, onpare zijde met statiger karakter: veelal verhoogde begane grond en centraal vensters met balkon, fronton of gestrekte waterlijst. Imitatievoegen, doorlopende lijsten en kordons, decoratief stucwerk met neo-Lodewijk XVI- (nummers 21, 23) en neorenaissancemotieven (nummer 35). Voorts kleurige baksteengevels met doorlopende banden en rechthoekige of segmentboogvensters.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita