Desguinlei

Tussen Generaal Lemanstraat en Lange Elzenstraat. Sedert 1874 "Wilrijksevest"; naamwijziging in 1920 en 1936, respectievelijk voor het westelijk en het oostelijk deel van de straat; Victor Desguin (1838-1919) geneesheer, was van 1892 tot 1928 schepen van onderwijs.

Thans drukke verkeersweg, grotendeels samenvallend met de zogenaamde "Singel-Zuid". Schaarse bebouwing met enkele grote complexen uit derde kwart 20ste eeuw, te weten van oost naar west, het kindergasthuis Louise-Marie (1956 en volgende), het zwembad Wezenberg (1969 en volgende), het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium en Singel (1963-1988), het centralisatiegebouw van de Dienst voor Werken (1960-1962), het Provinciaal Instituut voor Voedingsbedrijven Antwerpen (1959 en volgende), voorts flatgebouwen met kantoor- en woonfunctie uit derde en vierde kwart 20ste eeuw. Deel van het voormalige domein Hertoghe ingenomen door monumentaal hotel en kantorencomplex door Miletto, 1982-84, bestaande uit een zelfdragende betonconstructie bekleed met glaspanelen. Ten westen van de Jan Van Rijswijcklaan zijn nog een aantal burgerhuizen uit eerste kwart 20ste eeuw bewaard: rijhuizen van het enkelhuistype van twee tot drie traveeƫn en drie bouwlagen overwegend met gekleurde bakstenen lijstgevels; de nummers 196, 198 en 204, 206 met art-nouveau-inslag, nummer 198 met prachtig bewerkte deur, nummer 204 gedateerd anno 1907 in tegelpaneel.

• DE TROETSEL J. 1984: Een diamant om in te wonen, De Standaard 11-12 februari.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita