Edelinckstraat

Tussen Van Eycklei en Lange Leemstraat, ten zuiden van het Stadspark. Geopend in 1871 en genoemd naar de plaatsnijder Geeraard Edelinck (1640-1707).

Gebogen straat, kort na haar opening (zie plan van A. Scheepers van 1886) bebouwd met burgerhuizen in neoclassicistische stijl. Enkelhuizen van drie, vier of vijf traveeƫn en drie of vier (nummers 11, 26, 28) bouwlagen, verspringende kroonlijsthoogte. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met geblokte begane grond en balkons met ijzeren leuningen of balustrade, nummer 3 met gevelbreed balkon. Rechthoekige of segmentboogvensters in geriemde omlijstingen, soms met oren; balkonvensters onder gestrekte waterlijst op voluten; nummers 16 en 18: bekronende driehoekige frontons op bewerkte consoles; nummer 3: centraal venster onder gebogen fronton op driekwartzuilen. Rechthoekige of rondboogdeuren, laatstgenoemde in nummer 17.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita