Della Faillelaan

Tussen Eglantierlaan en Beukenlaan. Beboomde straat met gebogen tracé aan west- en zuidzijde van het park "Den Brandt". Van Eglantier- tot Dennenlaan geopend omstreeks 1911; verlenging tot Beukenlaan in 1931.

Naamgeving naar voormalige grondeigenaar van wie de stad in 1910 ongeveer 48 ha had aangekocht met het oog op de verwezenlijking va het Nachtegalenpark. Voor de resterende familiegronden werd een verkavelingsvergunning bekomen. Voor het beheer van deze goederen werd de "S.A. Extentions en Entreprises Anversoises" opgericht, thans nog bekend onder de naam "Extensa". Een conventie tussen deze maatschappij en en de stad zogenaamd "Conventie della Faille" bepaalde de stedenbouwkundige voorschriften, onder meer de aard en omvang van de op te richten gebouwen en het soort van gebouwen dat er niet mocht komen. De loten moesten een minimum oppervlakte hebben van 1000 m2, de nieuw te bouwen woningen moesten het karakter bezitten van een "garden-city", de bomen moesten zoveel mogelijk behouden blijven, de opgerichte constructies mochten niet zichtbaar zijn vanuit het park. Na de Tweede Wereldoorlog werden de voorschriften van de "Conventie della Faille" echter vrij ruim geïnterpreteerd.

Bebouwing van vrijstaande villa's met omringende tuin, aan straatzijde afgesloten met ijzeren hek, op te delen in vier grote stijlcategorieën, met name cottage en eclectische stijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, nieuwe zakelijkheid omstreeks 1930 en modernisme omstreeks 1960.

• MOENS J. 1989: Antwerpen 1921. Mondaniteiten en praatjes, Interbellum 9.2, 8-11.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita