De Keyserlei

Gelegen tussen Frankrijklei en Pelikaansstraat. Brede winkelstraat die het centraal station via leien en Leysstraat met de Meir en het oude stadsgedeelte verbindt. Het is de eerste grote uitvalsweg die niet aansluit bij een voormalige stadspoort. In 1867 ontstond het weggedeelte van Frankrijklei tot ongeveer ter hoogte van de Breidelstraat. De doorsteek tot aan het huidige Centraal Station gebeurde in 1873. Van de oorspronkelijke benamingen Tenierslei en Wapperslei werd in 1893 afgestapt voor de huidige naam verwijzend naar Nicaise de Keyser (1813-87), schilder en directeur van de Antwerpse academie. Vrij homogene bebouwing van winkelhuizen, cafés, restaurants, hotels, bioscopen van gemiddeld drie tot vier traveeën en vier tot vijf bouwlagen onder zadeldak, overwegend met vlakke, bepleisterde, beschilderde bovengevels in neoclassicistische stijl van circa 1875. Markerende doorgetrokken lekdrempels onder rechthoekige en getoogde vensters in geriemde omlijsting. Begane grond aangepast voor horecafunctie; op de brede stoepen werden beglaasde veranda's gebouwd die tijdens de zomermaanden nog worden uitgebreid met open terrassen. Tussen Van Ertbornstraat en Frankrijklei winkel- en kantorencomplex "Antwerp Tower" naar ontwerp van Jozef Fuyen en G. Peeters, van 1968 en volgende.

• Receuil des bulletins de la propiété,V, 1873, p. 94-96, VI, 1874, p. 45-46.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita