De Braekeleerstraat

Gelegen op het Zuid tussen Lange Elzen- en Balansstraat. Opening bij K.B. van 19 augustus 1884. Naamgeving naar Ferdinand de Braekeleer de oudere (1792-1883), schilder, gemeenteraadslid en vader van Hendrik de Braekeleer, schilder. Rijhuizen veelal circa 1890-1900, van drie traveeƫn en twee bouwlagen onder zadeldak- of mansardedak. Afwisseling van bepleisterde, beschilderde en bakstenen lijstgevels in neoclassicistische of eclectische stijl, soms met erker of balkon. Interessante noordelijke straatzijde met eenheidsbebouwing nummers 2 tot 16 en 46 tot 50, respectievelijk aansluitend bij Lange Elzenstraat nummers 58-62 en Balansstraat nummers 139-149 waarvoor bouwaanvragen van 1895-96 door Charles Vanderlinden: de eerder neoclassicistische uitgewerkte bepleisterde gevels met strakke waterlijsten of driehoekige frontons boven de vensters, de in een vulgariserende art-nouveautrant behandelde bakstenen gevels en booglijsten boven de gekoppelde vensters; nummers 46 met trapgevel; markerende afgeschuinde hoeken geflankeerd door winkelramen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1895, Modern Archief 20.303, dossier 548; 1896, Modern Archief 20.318, dossier 1854.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita