Cuylitsstraat

Gelegen op het Zuid tussen Brederostraat en Bolivarplaats. In 1876 "Ruwaardstraat" genoemd, sedert 1888 Cuylitsstraat naar de gelijknamige Antwerpse schepen voor schone kunsten (1872-84).

Gaaf bewaarde gevelwanden overwegend met doorsneetype enkelhuizen, bijna alle te dateren tussen 1890 en 1900 (nummer 79 gedateerd 1900): eenvoudige bepleisterde en beschilderde lijstgevels in sobere neoclassicistische stijl met markerende puilijsten, doorgetrokken lekdrempels, kroonlijsten en veelvuldig voorkomende balkons met ijzeren leuning. Houten winkelpuien voor de nummers 4, 13, 59, laatst genoemde opgenomen in afgerond hoekgebouw.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita