Cobdenstraat

Gelegen tussen Stanleystraat en Boomgaardstraat (grens met Berchem) aan de spoorweg Anwerpen-Mechelen. Genoemd naar Richard Cobden (1804-65) industrieel en politicus. Samen met Stanley- en Zénobe Grammestraat geopend op 21 april 1904.

Bebouwing van burgerhuizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw in neoclassicistische, eclectische en art-nouveaustijl. Enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadel- of mansardedak; de neoclassicistische woningen met bepleisterde en beschilderde lijstgevel, centraal balkon, horizontaliserende lijsten; de art-nouveau-getinte woningen met parement van gekleurde baksteen, gesculpteerde natuurstenen elementen, tegel- en mozaïekversiering.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita