Clementinastraat

Gelegen tussen Boudewijnsstraat en Ballaarstraat. L-vormige straat geopend in 1896. Naamgeving naar prinses Clementina (1872-1955), jongste dochter van Leopold II. Zeer homogene bebouwing, voornamelijk aan zuid- en westzijde, bestaande uit groepen van twee tot vijf enkelhuizen te dateren circa 1890-1900 (zie talrijke bouwaanvragen), gemiddeld twee tot drie traveeƫn en twee tot drie bouwlagen onder mansarde- of zadeldak; neoclassicistische, bepleisterde en beschilderde lijstgevels met schijnvoegen op de begane grond, lijst- en paneelwerk hogerop; sterk markerende horizontale lijsten en herhaling van centraal balkon met ijzeren leuning. Vernieuwingen voornamelijk aan noord- en oostzijde.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1897#1351: bouwaanvraag voor de nummers 32-38; 1899#442: bouwaanvraag voor de nummers 56-64.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita