Britselei (oneven zijde)

Enkel onpare zijde opgenomen in deze beschrijving.

Tussen Mechelse Steenweg en Kasteelpleinstraat. In 1866 aangelegd op de gewezen krijgs- en vestinggronden van de voormalige Spaanse wallen. Aanvankelijk Marie-Henrietteboulevard, daarna Nijverheidslei (respectievelijk 8 augustus en 28 november 1868) en tenslotte Britse Lei (1919) naar de Britse bondgenoot uit de Eerste Wereldoorlog (zie Amerika-, Frankrijk- en Italiëlei).

Belangrijke verkeersader met drie rijbanen en twee beboomde tussenbermen (platanen) met fietspad en wandelstrook. De typische bebouwing van neoclassicistische bepleisterde en beschilderde lijstgevels van het enkelhuistype uit laatste kwart 19de eeuw, doorgaans drie traveeën, drie bouwlagen en zadeldak, werd vanaf de jaren '60 onderbroken door flatgebouwen en kantoren.