Brederostraat

Gelegen in het Zuidkwartier, tussen Amerikalei en Singel-Zuid. Rechte straat, aanvankelijk tot aan de Kielse Vest, in 1969 na de werken aan de Kleine Ring, verlengd tot aan de Singel. Naamgeving in 1876 naar Hendrik Brederode (1531-88), één van de leiders van het Eedverbond der Edelen.

Drukke verbindings- en winkelstraat, einde 19de eeuw (zie de vele bouwaanvragen in de periode 1890-99) bebouwd met burgerhuizen, vooral in neoclassicistische stijl met bepleisterde en beschilderde lijstgevels, soms met rijker uitgewerkte omlijstingen, centraal balkon of erker. Opvallende gevelbrede ijzeren balkonleuningen boven bewaarde houten winkelpuien, vooral aan oostgevelwand en op het einde van de straat. Meer nieuwe bouw tegen Amerikalei aan. Meestal vernieuwde begane grond (zie winkelfunctie) naast enkele fraaie winkelpuien van circa 1900.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita