Balansstraat

Straat gelegen in het Zuidkwartier, tussen Belegstraat en Kielsevest, in het verlengde van de Justitie- en Paleisstraat. Naamgeving in 1876 staat in verband met het Paleis van Justitie.

Bebouwing uit tweede helft van de 19de eeuw en 20ste eeuw. Rijhuizen van twee à drie traveeën en twee of drie bouwlagen onder zadel-, mansarde- of plat dak. Overwegend bepleisterde en beschilderde, gecementeerde en bakstenen lijstgevels met rechthoekige muuropeningen.

Nummers 95 en 97 met centraal balkon. Enkele puntgevels met neotraditionele inslag: nummers 137, 151 en 153. Nummer 67 met neoclassicistische houten winkelpui: rechthoekig raam met flankerende deuren onder hoofdgestel met panelenfries.

Aan oostzijde, tussen Korte Batterij- en Belegstraat, sociale woningen (zie Korte Batterijstraat).

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita