Welvaartstraat

Tussen Vrijheid- en Kasteelpleinstraat, gelegen in het Zuidkwartier van de stad. Deze naam gaat terug op de afschaffing van de Scheldetol (1863), die een periode van grotere welvaart moest inluiden. Gegeven bij collegiaal besluit van 19 mei 1876.

Tussen Vrijheid- en Verbondstraat: zowel de zuidkant (6 tot 12 en 16 tot 28) als de noordkant (3 tot 29) met eenheidsbebouwing van bepleisterde, beschilderde lijstgevels van drie traveeƫn, drie bouwlagen en zadeldak; zeer sterk horizontaal geleed door kordons, doorgetrokken lekdrempels en kroonlijst; eenvoudige rechthoekige of segmentboogvensters en -deuren; 9, 11, 13, 15, 17, 6 en 16 met balkon (gietijzeren leuning); met erker.

Tussen Verbond- en Kasteelpleinstraat: overwegend onbelangrijke - veelal vernieuwde - lijstgevels te dateren tussen 1875 en 1950; alleen 66, neo-Vlaamse renaissance bak- en zandsteengevel van 1894 (datering in gevelsteen) en 68-70, neoclassicistisch dubbelhuis uit laatste kwart 19de eeuw zijn het vermelden waard.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine