Wapenstraat

Tekst van Wapenstraat (https://id.erfgoed.net/themas/11335)

Gelegen in het Zuidkwartier, tussen Cockerill- en Waalsekaai. Naamgeving in 1876, overeenkomstig de nabij gelegen Luikstraat, centrum van de wapenindustrie.

Zuidzijde beheerst door de bakstenen magazijnen met ondiepe getoogde nissen en getraliede vensters van de Noordnatie en enkele kleinere pakhuizen met puntgevel; voorts het opgefriste hoekpand 16-18 in neo-bak- en zandsteenstijl van vierde kwart 19de eeuw (speklagen, pseudo-kruisvensters en een hoge houten kroonlijst); 18 met hoekerker bekroond met torenhelm en spits; de aanpalende gevels respectievelijk voorzien van erker en balkon en beëindigd met uitgewerkt dakvensters. Bres nabij de Cockerillkaai.

Banale bakstenen lijstgevels aan de noordzijde, met uitzondering van het neorenaissance geveltje op nummer 1: bak- en zandsteengevel van drie traveeën en drie bouwlagen; breed middenrisaliet met bel-etagebalkon, tweelicht in verdiept middenvlak op de derde bouwlaag en in- en uitgezwenkte top als beëindiging; begane grond met gesculpteerde houten pui geflankeerd door twee rondboogdeurtjes; hogerop segmentboogvensers en in de top rad- en rondboogdoorbrekingen.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wapenstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/113078 (geraadpleegd op ).