Vrijheidstraat

Tekst van Vrijheidstraat (https://id.erfgoed.net/themas/11333)

Gelegen tussen Kasteelpleinstraat en Marnixplaats. Circa 1876 geopend op de gronden van het voormalige Zuidkasteel, symbool van de tirannie; in schril contrast hiermee werd de nieuwe straat Vrijheidstraat geheten. Aanvankelijk was ze dubbel zo lang als thans; in 1884 werd het weggedeelte tussen Marnix- en Leopold de Waelplaats gewijzigd in Karel Rogierstraat.

De nummers 3, 21-23, 29-35, 47-61 en 36-60 zijn burgerhuizen uit vierde kwart van de 19de eeuw met neoclassicistische inslag: als type: bepleisterde, witgeschilderde lijstgevels, gemiddeld drie traveeƫn, drie bouwlagen en zadeldak, horizontaal geleed door kordons en kroonlijst, verticaal door een geaccentueerde middentravee met erker of balkon met balustrade van gietijzer of simili.

De nummers 36 tot 44 opgezet als een symmetrisch geheel; de nummers 21 en 23: bakstenen parement met speklagen; laatstgenoemde versierd met neorenaissancistisch wortelmotief; de nummers 4, 70 en 72 met neoclassicistische houten pui met aparte huisdeur (alleen nummer 4 met bewaarde functie). De overige huizen zijn meestal vernieuwd na de tweede wereldoorlog, vooral in de omgeving van de Kasteelpleinstraat.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vrijheidstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/113076 (geraadpleegd op ).