Volkstraat

Gelegen in het Zuidkwartier, tussen Kronenburgstraat en Leopold de Waelplaats. Aanvankelijk heette het Volkstraat zowel tussen de Beeldhouwersstraat en de huidige Bolivarplaats als tussen de Kronenburg- en de Schildersstraat. De naam die gegeven was in 1876 werd echter voor het eerste weggedeelte in 1894 gewijzigd in Leopold de Waelstraat. De namen Volk-, Verbond- en Vrijheidstraat symboliseren de vrijheidsstrijd tegen de Spaanse verdrukking.

Met linden beboomde straat beheerst door het art-nouveaumonument bij uitstek, met name het Liberale Volkshuis Help U Zelve naar ontwerp van J. Van Asperen en E. Van Averbeke (1898-1900). Aan de overzijde van de straat: de blinde bakstenen gevel van de Sint-Walburgiskerk gebouwd in 1936 door F. Van Reeth.

Voorts, meestal lijstgevels van het enkelhuistype, gemiddeld vier bouwlagen afwisselend bepleisterd en beschilderd of met gekleurd bakstenen parement. Versiering met spiegels en kordons, mozaïeken of balkons; verschillende aangepaste winkelpuien overeenkomstig de bewaarde functie. Het nummer 47, ontworpen in 1905 respectievelijk met rechthoekige, segment- en rondboogvensters, onderlijnd door rode bakstenen banden die fel contrasteren met de witte gevelsteen; het nummer 20 met afgerond bel-etagebalkon, lisenen van de bovenbouw en een verhoogde kroonlijst met halfronde mezzaninovensters in hoefijzerboogomlijsting; het nummer 22-24, pakhuis "Grainwork Sud" (1881), toegankelijk via Scheldestraat nummer 69; door lisenen ingedeeld in drie brede rondboognissen, de boogvelden versierd met mozaïek en kroonlijst op gekoppelde uitgelengde consoles; interieur wordt thans volledig verbouwd, echter met behoud der gevels; het nummer 46 per verdieping versierd met balustrades van simili; het nummer 58 met vier traveeën op eerste en tweede bouwlaag, twee op de derde en mansardedak met twee dakkapellen en twee oeils-de-boeuf; brede linkertravee met klassiek entablement en driehoekig fronton op Ionische driekwartzuilen en drie flankerende rondboogvensters op de tweede bouwlaag, brede rechtertravee met rondboogvenster en puntig balkonnetje op de derde bouwlaag.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwvergunningen D2, 1905, Modern Archief 20.412, dossier 1.407.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine