Verschansingstraat

Tekst van Verschansingstraat (https://id.erfgoed.net/themas/11329)

Gelegen in het Zuidkwartier, tussen Leopold de Wael- en Gillisplaats De naam - gegeven in 1876 - herinnert aan de verschansing in de vorm van een bomvrije kazerne die in 1852 in de Zuidcitadel werd ingebouwd.

Slordige schaars bebouwde straatwanden met als enige accenten de poorttraveeën op nummers 29 en 43 van de gemeenteschool: de twee identieke lijstgevels met parement van natuursteen worden beheerst door een monumentale rondboog onderverdeeld in een rechte, fel versierde deuromlijsting en een halfrond bovenlicht met zware mascaronsleutel en guirlandes; het geheel geflankeerd door pilasters; beëindiging met tand- en kroonlijst

Pare zowel als onpare zijde bebouwd met bepleisterde, gecementeerde of bakstenen lijstgevels van rond 1900; vooral aan de pare zijde werden verschillende huizen vernieuwd. Begane grond doorgaans met aangepaste winkelpuien met bewaarde handelsfunctie.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Verschansingstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/113072 (geraadpleegd op ).