Verbondstraat

Gelegen in het Zuidkwartier, lange rechte straat tussen Amerikalei en Kasteelpleinstraat. De naam - gegeven in 1876 - herinnert aan het Eedverbond der Edelen (1565-66) dat de afschaffing van de inquisitierechtbanken beoogde.

Pare zijde gekenmerkt door homogene eind-19de-eeuwse bebouwing van bepleisterde, witgeschilderde lijstgevels van gelijke kroonlijsthoogte, gemiddeld drie traveeƫn en drie bouwlagen. Zeer sterk horizontaal geritmeerd door doorlopende kordons en dito lekdrempels; vooral de nummers 64-66 en Coquilhatstraat nummer 59 en de nummers 68 tot 110 vormen een aaneensluitend geheel waarbij opvallend gebruik van imitatievoegen en -bossage en een geaccentueerde middentravee (of risaliet) met rijkere vensteromlijstingen, balkon of erker.

Naar de Kasteelpleinstraat toe eerder banale gevels, dikwijls gecementeerd of met vernieuwd parement, meestal zonder versiering en met pui van voormalige winkel op de begane rond. De nummers 34, 102 en 104 met mooie neoclassicistische houten pui (nr. 34 in onbruik geraakt), de nummers 76, 82, 84 en 86 met originele versiering: schilden, parellijsten, ranken, schelpen.

Onpare zijde veelal met aangepaste of vernieuwde gevels van circa1900 waartussen enkele met bak- en zandstenen parement, namelijk de nummers 19-21 met neo-Vlaamse renaissancedecor, nummers 63 en 67 (school).

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine