Scheldestraat

Gelegen in het Zuidkwartier, tussen de Cockerillkaai en de Marnixplaats. De naam - gegeven in 1876 - herinnert net zoals Tol- en Welvaartstraat aan het afkopen van de Scheldetol in 1863.

Eertijds drukke winkelstraat, zie de puien, waarvan de meeste thans in onbruik zijn geraakt. Alleen de middelste huizen van elke gevelwand zijn ook in oorsprong opgevat als eengezinswoning.

Van Cockerill- tot Vlaamsekaai: enkelhuizen van twee à drie traveeën en vier bouwlagen met sobere bepleisterde of gecementeerde lijstgevel, horizontaal gemarkeerd door puilijst, kordon vormende lekdrempels en bekroning. Enkele fraaiere exemplaren zijn de Vismijn (11-13), het nummer 21 (hoek Riemstraat), de nummers 31-33 (1880 gedateerd in gevelsteen), de nummers 22-24 eveneens van 1880 en het nummer 36 (hoek Waalsekaai) van 1883. Ter hoogte van het vroegere Kooldok (tussen Waalse- en Vlaamsekaai): benzinestation en garage (functieverschuiving van binnenscheepvaart naar vrachtvervoer).

Van Vlaamsekaai tot Marnixplaats: vrijwel homogene eind-19de-eeuwse bebouwing van winkelhuizen met appartementen in de bovenbouw, afgewisseld met enkele recentere huizen. Bepleisterde, witgeschilderde lijstgevels van drie traveeën en drie à vier bouwlagen met neoclassicistische ordonnantie en decoratie met kordons, paneel, balkons; de meeste zijn gebouwd als woonhuis, namelijk de nummers 65, 67, 77, 42-46, 52, 54, 56, 80, 82, 86, 88, 90, 94-98, 100. Bakstenen lijstgevels, hetzij versierd met natuursteen, hetzij met gekleurde gevelsteen zijn de nummers 45-47, 55-57, het pakhuis nummer 69, 71, 97-99, 78, laatst genoemd 1900 gedateerd in gevelsteen. Voorts, banale gecementeerde of vernieuwde gevels.

Accent op nummer 61: parochiale school met lijstgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen, beschilderd bakstenen parement geritmeerd door centraal risaliet, hoge rondboognissen en rechthoekige muuropeningen, nummer 63 met neoclassicistische bak- en natuurstenen gevel beëindigd met verhoogde punt en het pakhuis nummer 69 met kleurige bakstenen trapgevel; aan de overkant de nummers 62, 64, 66 met monumentaal poortrisaliet, namelijk brede segmentboogpoort waarboven balkon en omlopende versierde rondboognis van de bovenvensters.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine