Schaliënstraat

Tekst van Schaliënstraat (https://id.erfgoed.net/themas/11322)

Gelegen in het Zuidkwartier, tussen de De Gerlache- en de Waalsekaai. Naamgeving in 1876 in samenhang met de Namenstraat, centrum van de schaliënindustrie.

Homogene zuidoostwand: voormalige cafés met appartementen in de bovenbouw (pui met afzonderlijke huisdeur); bepleisterde, witgeschilderde lijstgevels, drie traveeën en vier bouwlagen met mezzanino (6 tot 16); vlak uitgewerkt met uitzondering van de balkonnetjes op 6 en 10; sterk horizontale geleding door de kordon vormende, over verschillende panden doorgetrokken lekdrempels; rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren en sleutel; beëindiging met houten kroonlijst op klossen, consoles, tandlijst. 10 met bewaard houten puitje (verschuiving naar woonhuisfunctie).

De aanpalende nummers. 2 en 4 opgevat als één geheel van zes traveeën en drie bouwlagen: bepleisterde, beschilderde lijstgevels volledig met imitatievoegen, lijsten en spiegels; fraai poortrisaliet: geprofileerde rondboogomlijsting met bewerkte sleutel waarboven breed bel-etagebalkon op voluutconsoles; 4 op de begane grond geritmeerd door segmentbogen op pilasters.

Verderop en aan de overzijde: meestal fel onderkomen woon- en pakhuizen uit het vierde kwart van de 19de eeuw of de 20ste eeuw; één uitschieter, namelijk 32-34: lijstgevel van vijf bouwlagen met parement van gele en zwarte baksteen uit eerste kwart 20ste eeuw; bovenbouw verticaal gemarkeerd met lisenen en topstukken waartussen segment-, rond- en hoefijzerboogvensters; aangepaste begane grond overeenkomstig de huidige pakhuisfunctie.

Langs de overzijde, 17 tot 29: aaneenschakeling van pakhuizen van twee bouwlagen met puntgevel en zadeldak (mechanische pannen); begane grond met segmentboogpoort en dito getralied venster, de verdiepingen met rondbogige laadopening en takel; te dateren rond 1890.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Schaliënstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/113065 (geraadpleegd op ).