Museumstraat

Gelegen in het Zuidkwartier, tussen de Leopold de Waelplaats en de Vlaamsekaai. Werd reeds zo genoemd in 1876 gezien bij de ontsluiting van de gronden van het Zuidkasteel (1875) een bouwplaats voor het museum was voorzien.

Noordzijde overwegend bebouwd met woonhuizen uit begin 20ste eeuw (3 tot 9, 19-25, 35-37): gekleurde bakstenen gevels versierd met speklagen, segment-, rond- en spitsboogvensters, gemiddeld drie bouwlagen hoog.

Het nummer 31-35 pakhuis gedateerd 1904 door middel van muurankers: kleurige bakstenen lijstgevel van vijf traveeën en vier bouwlagen; begane grond met rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balk met rozetvormige bevestingsbouten; bovenbouw gemarkeerd door hoge rondboognissen met rechthoekige vensters van tweede en derde bouwlaag, rondbogige van de vierde; beëindiging met blinde attiek.

De 13-15, 17, 27-29: neoclassicistische bepleisterde lijstgevels met horizontaal ritme; de nummers 43-45, één geheel vormend met Leopold de Waelplaats 4 tot en met 16; te dateren eind 19de, begin 20ste eeuw.

Zuidzijde: voor de helft opengebroken door de sloping van Hippodroom (in 1899-1903 gebouwd, in 1972 gesloopt) en aanpalende huizen.

Hoekpand nummer 2 aansluitend bij de neotraditionele stijl van de Vlaamsekaai, nummer 16 vlak magazijn van twee bouwlagen met opschriften "Magasin" en "Rizerie", gebouwd in 1900; verder woonhuizen uit laatste kwart 19de eeuw waarvan alleen 4, 8, 10 en 12 enige charme bewaarden in versierde vensteromlijstingen, gietijzeren balkonleuningen of een houten puitje.

• FIERENS J., Antwerpse stapelhuizen: een balans van 1850 tot 1910 (onuitgegeven eindverhandeling architectuur 1976-77, p. 95).

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine