Leopold de Waelstraat

Gelegen in het Zuidkwartier, tussen Leopold de Wael- en Lambermontplaats. Van 1876 tot 1894 Volkstraat, nadien Leopold de Waelstraat.

Prachtige straatwanden met overwegend klassiek geordonneerde bepleisterde, witgeschilderde lijstgevels te dateren circa 1900; de nummers 3 tot 9 met art-nouveau-inslag zie parement van gekleurde baksteen, opsmuk met smeedwerk naar ontwerp van architect Fl. Verbraeken (1902). De nummers 27-29: storend nieuw complex.

Ruime burgerhuizen met enkelhuisopstand, twee tot vier traveeƫn vier bouwlagen (gemiddeld) en zadeldak.

De oostzijde geritmeerd door imitatievoegen, lijst- en paneelwerk, pilasters en balkons, bewerkte friezen en houten kroonlijst op klossen, consoles, tandlijst. Rechthoekige muuropeningen in geriemde of platte bandenomlijsting, soms met oren, sleutels, waterlijst of fronton; een rond- of segmentboogvenster ter afwisseling.

Soortgelijke bebouwing van de westzijde doch van een veel hoger architectonisch peil, voornamelijk de nummers 16 tot en met 26; let ook op de hoekpanden nummers 36 en 37 als overgang naar de Lambermontplaats (volume, ordonnantie, versiering).

Groepsbebouwing werd toegepast voor de nummers 13-15, 19-21, 23-25, 2-4, 6 tot 12, 20-22, 30-32.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1902, Modern Archief 20.380, dossier 2.105; Modern Archief 20.373, dossier 610.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine