Kronenburgstraat

Gelegen tussen Klooster- en Kasteelpleinstraat, samen met deze laatste de noordoostelijke grens van het Zuidkwartier vormend. De huidige straat is circa 1880 geopend op de gronden van het Kasteelplein. In 1913 werd ze verbreed en in 1921 werd een nieuwe rooilijn goedgekeurd. De naam, gegeven in 1876, gaat terug op een oudere Kronenburgstraat of Kronenburgpoortstraat, die samen met de gewezen Kaaistraat circa 1803 verdween om plaats te maken voor het arsenaal en de scheepstimmerwerven van Napoleon. Beide straten dateren vermoedelijk van midden 17de eeuw. Bij de poort stond de fameuze Kronenburgtoren - ook "Verloren Kost" genoemd -, gebouwd circa 1315, gesloopt in 1567.

Van Kloosterstraat tot Volkstraat: banale meestal vernieuwde woonhuizen met lijstgevel - baksteen, gevelsteen, gecementeerd of bepleisterd - onder onregelmatige kroonlijstlijn. Nummers 32-34-36: industrieel complex in neotraditionele stijl uit laatste kwart 19de eeuw.

Van Volk- tot Kasteelpleinstraat: aan de zuidzijde overwegend eind-19de- en begin-20ste-eeuwse lijstgevels waaronder enkele fraaiere exemplaren (nummers 108-110, 112) en homogene gevelwanden nummers 48-68 en 94-102; de nummers 50-52-54 en 56-58 eenheidsbebouwing van bepleisterde lijstgevels (vier bouwlagen) met eenvormige houten winkelpuien en sobere bovengevels (appartementen); de nummers 60-68 symmetrisch uitgewerkte gevelwand van twaalf traveeën (vijf bouwlagen); begane grond met twee bewaarde houten puien; bovenbouw met parement van bak- en natuursteen (appartementen); geaccentueerd middenrisaliet van drie traveeën met koppelde vensters in de as.

Aan de noordzijde Instituut voor Tropische Geneeskunde uit 1933 en tweede helft 20ste eeuw.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine