Kasteelstraat

Gelegen in het Zuidkwartier, tussen Amerikalei en Gillisplaats. Genoemd naar het in 1874-76 gesloopte Zuidkasteel dat onder het bewind van Alva (1567-1570) was gebouwd.

De zuidzijde, namelijk de hoek met de Edward Pécherstraat en de nummers 4-6, 12-14 en 16-18, vertoont veel gelijkenis met de Parijse appartementsbouw van begin twintigste eeuw: bepleisterde lijstgevels van vier à vijf bouwlagen met veelvuldig gebruik van ijzeren hekken en eigen vormgeving in de ornamentiek: cartouchevormige sleutels, chutes en krulwerk, afgewisseld met strakke kordons en panelen.

De iets lagere tussenliggende en aansluitende huizen zijn van het gebruikelijke genre: ofwel bepleisterd en geordonneerd volgens neoclassicistische normen met imitatievoegen, kordons, lijst- en paneelwerk, risalieten en balkons (nummers 10, 24, 26, 28) ofwel van het gekleurde baksteentype met speklagen, mozaïeken, versierde boogvelden en segmentboogvensters (nummers 8, 20, 22).

De nummers 24, 26 en 28 zijn van een grotere landschappelijke waarde wegens de nabijheid van de Lambermontplaats.

Aan de overzijde, monumentale poorttravee van de school (nummer 17) met volledig gesculpteerd natuurstenen parement (voor de beschrijving zie straatnota Verschansingstraat). Links en rechts waardige burgerhuizen uit eind negentiende en begin twintigste eeuw (het nummer 7 gedateerd 1904). Voor de rest van de straat, zowel noordelijk als zuidelijk, is de homogeniteit van de vroegere bebouwing veelal verstoord door nieuwbouw of banale gevelaanpassingen.

Opvallend is de paarsgewijze bebouwing van de nummers 21-23, 33-35, 37-39, 20-22, 36-38, 40-42, 48-50 (de nummers 33-35 en 36-38 identiek).

Gemoderniseerde winkelpuien tegen de Amerikalei aan (bewaarde functie); slechts één originele pui uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, namelijk nummer 59.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine