Kasteelpleinstraat

Gelegen tussen Amerikalei en Begijnenstraat, als noordoostelijke grens van het Zuidkwartier. Deze straat is bij collegiaal besluit van 19 mei 1876 genoemd naar het parade- en exercitieplein dat ten noorden van het Zuidkasteel, de Spaanse citadel, was gelegen. Ten noordoosten grensde dit plein aan de Begijnen(poort)vest, ten noordwesten aan de Kloosterstraat, waar het Scheldewaarts uitliep op een scheepstimmerwerf. Op deze plaats stonden vroeger de Kronenburgpoort en -toren.

Noordoostelijke zijde beheerst door de schoolgebouwen van Sint-Lievens, opgericht in 1932. Voorts, heterogene bebouwing met enkele accenten: brede art-decogevel nummer 35, enkele neoclassicistische lijstgevels, namelijk de nummers 43, 45-47, 49 en 51 en het neogotisch burgerhuis nummer 59; de nummers 69 tot 75 volgens bouwaanvraag te dateren 1883, uitgewerkt als een symmetrische wand van vier bouwlagen en telkens één brede travee met rechthoekig of segmentbogig drielicht; de nummers 71-73 geordonneerd met pilasters en beëindigd met verhoogde kroonlijst.

Zuidwestelijke zijde met woonhuizen uit het laatste kwart van de 19de eeuw en later, sommige in neoclassicistische stijl: de nummers 6, 8, 16 tot 20, 54, 60, 66, 68 (en Amerikalei nummer 2). Het nummer 24 circa 1915 getekend door de architect H. Delvaux. Drie gevels met Onze-Lieve-Vrouwebeeld: de nummers 24, 26, 45-47. Begane grond met gemoderniseerde winkelpuien (zie bewaarde functie); alleen nummer 66 met origineel houten pui uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1883, Modern Archief 20.202, dossier 427.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine