Graaf van Egmontstraat

Gelegen in het Zuidkwartier, tussen Leopold De Waelplaats en Kronenburgstraat. De naam Egemontstraat dateert van 1876; de toevoeging "Graaf" is van 1919. Lamoraal, graaf van Egmont en prins van Gaver (1522-68) was gouverneur van Vlaanderen en Artois. Samen met Oranje en Hoorn had hij zich in de staatsraad uitgesproken tegen de politiek van geloofsdwang gevoerd door Filips II; hij werd door Alva aangehouden en samen met Hoorn in Brussel onthoofd.

Woon- en winkelhuizen van het enkelhuistype te dateren uit vierde kwart 19de of eerste kwart 20ste eeuw; deels vernieuwd. Aan de onpare zijde verstoord door enkele grootschalige bedrijfsgebouwen, aan de pare zijde beheerst door bakstenen gebouw nr. 18.

De nummers 37, 55-57, 16, 36-40 en 56-58 met geglazuurd bakstenen parement en speklagen van witte natuursteen, voornamelijk aan de pare zijde verlevendigd met balkons en opengewerkte borstweringen, kapitelen, gesculpteerde blinde boogvelden en siermozaïeken; nr. 40 volgens bouwaanvraag ontworpen door architect F. Verbraeken in 1902.

De nummers 23-33, 47-53 en 42-54: aaneengesloten gehelen van bepleisterde gevels van drie traveeën en drie bouwlagen, geritmeerd door kordons, schijnvoegen en spiegels en een middentravee met erker of balkon; rechthoekige of segmentboogvensters in geriemde of vlakke omlijsting. Zeer fraai zijn de nummers 31 en 33.

Winkelpuien nabij de straathoeken: bewaard doch met gewijzigde functie aan de onpare straatzijde, vernieuwd doch met bewaarde functie aan de pare.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwossiers D2, 1902, Modern Archief 20.373, dossier 611.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine