Gillisplaats

Tekst van Gillisplaats (https://id.erfgoed.net/themas/11301)

Gelegen in het Zuidkwartier, aansluitend bij de Vlaamse Kaai ter hoogte van de Verschansing-, Kasteel- en Gijzelaarstraat. Genoemd naar Peter Aegidius, modo Gillis (1486-1533), humanist en Antwerps stadsgriffier (1509-32).

Halfcirkelvormig plein met in het centrum de Waterpoort. Voorts, heterogene bebouwing aansluitend bij de straten die op het plein uitkomen: de hoeken nummers 1 en 8 (beide gedateerd 1880; nummer 1 gesloopt in augustus 1978) in een soort van neobak- en zandsteenstijl veel voorkomend op de Vlaamsekaai, de nummers 2, 3, 4 en 7 banaal gecementeerd, de nummers 5 en 6 met wit bakstenen parement, deel uitmakend van de eenheidsbebouwing Gijzelaarsstraat, Gillisplaats, Edward Pecher- en Kasteelstraat.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gillisplaats [online], https://id.erfgoed.net/teksten/113044 (geraadpleegd op ).