Geuzenstraat

Gelegen in het Zuidkwartier, tussen Kronenburgstraat en Marnixplaats.

De oorspronkelijke Geuzenstraat - 1876 - liep door tot aan de Schildersstraat; in 1884 werd het weggedeelte tussen de Marnixplaats en Schildersstraat gewijzigd in De Vrièrestraat.

De naam "geus" werd gegeven aan de edelen die in 1566 een smeekschrift overhandigden aan de landvoogden Margareta van Parma, met het oog op de schorsing of mildering van de plakkaten tegen de zogenaamde ketters; later in de 19de eeuw, werden de liberalen met deze naam aangeduid.

Winkelhuizen van vier bouwlagen uit laatste kwart 19de of eerste kwart 20ste eeuw; bewaarde functie doch meestal met aangepaste pui. Aan de pare zijde: paarsgewijze bebouwing voor de nummers 24-26, 28-30 en 32-34; deze huizen, samen met de aanpalende nummers 20-22 en 14-16 zijn bepleisterd, witgeschilderd en geordonneerd met lijsten, paneelwerk en muuropeningen in geriemde omlijsting.

Aan de onpare zijde: overwegend bakstenen lijstgevels, eveneens in serie gebouwd; de nummers 17 en 29-31-33 met decoratie van kunstnatuursteen. Zuidwaarts perspectief op Marnixstandbeeld en torengebouw.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine