Cockerillkaai

Kaai langs de Schelde, gelegen in het Zuidkwartier, tussen Scheldestraat en IJzerenpoortkaai. De naam herinnert aan de scheepstimmerwerven van de Société Cockerill, in 1884 gebouwd tussen de huidige Schelde- en Timmerwerfstraten; in 1873 werden de installaties naar Hoboken overgebracht.

Verkommerde oostzijde met weinig relevante bebouwing van circa 1900. Begane grond meestal met cafépui. Twee gedateerde gevels: de nummers 10 en 19 beide van 1882: nummer 10 hoekpand van baksteen met beschilderde speklagen; afgeschuinde hoektravee met houten erkers en dakkapel in drukke omlijsting; nummer 19: bepleisterde lijstgevel met geaccentueerde middentravee met bewerkte dakkapel; versiering met wortelmotief; verbouwde begane grond.

Enkele recente complexen zijn de flats nummers 7-9 A en 23 van 1960-70; de nummers 32-35: flatgebouwen van baksteen en simili met geaccentueerde ingangstravee te dateren circa 1930 naar ontwerp van architect E. Van Averbeke en het Arbeidshof naar ontwerp van architect F. Van Bogaert van 1973.

Scheldezijde afgezet met ijzeren hekken en lindebomen.

Sashuisje nummer 38 nabij de voormalige Cockerillbrug die toegang verleende tot de thans gedempte Zuiderdokken; vierkant gebouwtje met bepleisterde, witgeschilderde lijstgevels van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (roofing); één dakkapel met vleugelstuk, fronton en sierbol; de hoeken afgezet met gegroefde pilasters, de verdieping gemarkeerd door puilijst, architraaf en kroonlijst; segmentbogige vensters en deur (anno 2010: gesloopt).

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine