Bouwmeestersstraat

Gelegen in het Zuidkwartier, tussen de Amerikalei en de Plaatsnijdersstraat. Naamgeving in 1876 in verband met het nabij gelegen museum waar toen reeds een plaats voor voorzien was.

Twee monumenten beheersen het straatbeeld: de Joodse synagoge door architecten J. Hertogs en E. Stordiau (1893), en de meisjesschool op nummer 3. Voorts woonhuizen met lijstgevel uit het vierde kwart van de 19de eeuw en het tweede kwart van de 20ste eeuw, bepleisterd, gecementeerd of baksteen. De nummers 1 en 5 aansluitend bij de school. De nummers 2, 8 en 16: drie traveeën en drie bouwlagen, versierd met imitatievoegen (of -bossage), kordons, lijst- en paneelwerk; het nummer 2 met prachtige driezijdige erker; het nummer 8 met balusters en driehoekig fronton van de tweede bouwlaag, het nummer 16 met gevelbreed bel-etagebalkon en decoratieve pilasters. De nummers 4, 6, 12 en 14: twee traveeën en drie bouwlagen met golvende puilijst waarop ondiepe erker; art-deco-invloed in de opsmuk van nummer 12 (vruchtenslingers, balkonleuning, lisenen). Nummer 10 en hoeken Amerikalei: recent. Nabij de Plaatsnijdersstraat: twee tuinen afgesloten met muur. Esdoorns langs beide straatzijden.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine