Bolivarplaats

Gelegen in het Zuidkwartier, tussen Jan Van Gent- en Brusselstraat. Genoemd naar Simon Bolivar (1783-1830), de bevrijder der Latijns-Amerikaanse staten Venezuela, Columbia, Peru en Bolivië. Tevoren, namelijk van 1876 tot 1931, "Zuiderplaats", gelegen voor het Zuidstation (zie café "De Wachtzaal").

Door verschillende autowegen doorsneden zodat nog nauwelijks sprake kan zijn van een "plaats". Bovendien is alleen de noordhelft nog bebouwd.

Het gedeelte gelegen binnen de Spaanse vesten telt slechts negen huizen waarvan de blikvanger het monumentale Zuidkasteel (nummer 2) is; daarnaast bemerkt men enkele neoclassicistische bepleisterde lijstgevels (nummers 1, 17, 18) - het nummer 1, 1889 gedateerd boven de zijingang - en een aantal verkrotte leegstaande panden zonder stijl (nummer 14, 15, 16). Een banale lijstgevel circa 1900 (nummer 3) vormt de hoek met de Emiel Banningstraat, een nieuwe bouw van zes verdiepingen vormt de hoek met de Amerikalei; tussenbeide een neorenaissancegevel van 1903 (nummer 4).

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine