Beeldhouwersstraat

Tekst van Beeldhouwersstraat (https://id.erfgoed.net/themas/11289)

Gelegen in het Zuidkwartier, tussen Leopold de Waelplaats en Amerikalei. Zo genoemd in 1876 in verband met het toen reeds geplande museum. Voor 1890 reikte de Beeldhouwersstraat nog tot aan de Vlaamsekaai; daarna werd het stuk voorbij de De Waelplaats "De Burburestraat" genoemd.

Zuidzijde gekenmerkt door een homogene bebouwing van burgerhuizen van rond 1900. Vooral de gevelwand nummer 2 tot en met 26 mag beschouwd worden als een hoogtepunt van de burgerlijke architectuur uit deze periode. De merkwaardigste gevels zijn de nummers 2-4 (neorenaissancistisch, gedateerd 1884 in gevelsteen), nummer 10 (eclectisch) en nummer 22 (art nouveau).

De aansluitende gevels zijn eerder klassiek van opvatting. Het nummer 6 is vervangen door een moderne skeletbouw.

Verderop, de gewone lijstgevels uit het laatste kwart van de 19de eeuw: drie traveeën, drie bouwlagen, bepleisterd, beschilderd. De nummers 30 en 32 identiek, het nummer 34 met parement van baksteen en speklagen van witte natuursteen, het nummer 38: vier traveeën met centraal gebogen balkon, het nummer 46: vijf traveeën met middenrisaliet.

Noordzijde beheerst door de aanplantingen rond en de zijgevels van het museum. Van Plaatsnijdersstraat tot Amerikalei: overwegend nieuwe bouw met uitzondering van het nummer 5.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Beeldhouwersstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/113032 (geraadpleegd op ).